Zbiraj in unovči točke zvestobe ob vsakem nakupu PREBERI VEČ >>

Brezplačna dostava nad 39€

0
0

Košarica

Mačja meta v spreju 250ml Flamingo

na zalogi
Šifra izdelka: 39469

7.59 

Mačja meta v spreju 250ml

  • Mucka privablja z aromo in stimulira igro
  • Preprosto popršite po željeni površini
  • Praktična uporaba
  • Uporabno za praskalnike, igrače ali ležišča
  • Na posamezne živali ima lahko drugačen vpliv

 

Opravite nakup in si prislužite 8 tačk zvestobe!
Opis
Dodatne infomacije

Mačja meta v spreju 250ml –

stimulira in privlači mačke ter povečuje njihov igralni nagon, narejena iz naravnega ekstrakta prave mačje mete.

Mucka privablja z aromo in stimulira igro. Preprosto popršite po željeni površini.

Praktična uporaba

Uporabno za praskalnike, igrače ali ležišča

Na posamezne živali ima lahko drugačen vpliv

Navodila za uporabo: Pred uporabo pretresite.  Sprej nanesite na odeje, igrače, praskalnike ali ostale predmete z razdalje 30cm. Ne nanašajte direktno na mačko! Ne uporabljajte več kot enkrat do dvakrat tedensko. Tekočina lahko pusti rjavkast madež, zato uporabljajte le na predmetih, ki so namenjeni mačkam. Hranite pri sobni temperaturi ter izven dosega otrok ali živali.

Sestavine – Mačja meta v spreju: ekstrakt mačje mete, voda.

Proizvajalec: Flamingo

Kaj povzroči mačja meta pri mačkah?

Ko zaznajo njen vonj, se mačke drgnejo ob zelišče, valjajo po tleh, jo ližejo in grizejo. Če je pojedo dovolj, se začnejo sliniti. Nekatere postanejo zelo živahne, druge začnejo mijavkati ali presti. Tej evforični fazi sledi zaspanost, mačke se pomirijo in sprostijo. Pri nekaterih mačkah pa se evforija razvije v agresivno igrivost. Mačka ostane v takšnem stanju samo 10 minut in nato dve uri ni dovzetna za ponovno delovanje mačje mete.

Vendar pa vse mačke sploh niso dovzetne za takšne učinke mačje mete. Okoli polovica mačk dovzetnost podeduje, na drugo polovico pa mačja meta nima nobenega vpliva. Tudi mlade mucke do 8 mesecev niso dovzetne, prav tako zelišče nima vpliva na starejše mačke.

Kako mačja meta deluje?

Takšno vedenje pri mački sproži učinkovina nepetalakton, ki se nahaja v posebnih mešičkih na listih, steblih in semenih mačje mete. Ko ti počijo, se v zrak sprosti nepetalakton. Na ta način prispe do vohalnega epitelija vohalne sluznice. Vezava na sluznico vzburi čutilne živčne celice, ki prenesejo živčni impulz do možganov. To spremeni aktivnost nekaterih delov možganov, kar se kaže kot spremenjeno vedenje in počutje živali. Mačke postanejo sproščene in srečne ali pa zelo razigrane. Nekateri menijo, da ima rastlina tudi halucinogene učinke, saj naj bi nekatere mačke lovile namišljeno miš.

Znanstveniki so sprva mislili, da se snov veže na vomeronazalni organ, ki zaznava feromone in tako vpliva na spolno vedenje živali. Delovanje je namreč podobno kot ga imajo feromoni, ki se sproščajo med parjenjem in dvorjenjem. Mačke se valjajo po tleh kot goneče se samice, vendar pa se enako odzovejo tudi samčki. Poleg tega so prisotna tudi nespolna vedenja, kot sta igranje in lovljenje. Kasneje so strokovnjaki ugotovili, da se nepetalakton ne veže na vomeronazalni organ, temveč samo na vohalno sluznico, vendar pa še vedno menijo, da oponaša obliko feromonov pri vezavi na nosno sluznico.

V mačji meti pa se nahajajo tudi druge snovi, ki delujejo na ta način, na primer aktinidin in iridomirmecin. Podoben učinek kot mačja meta ima na mačke tudi baldrijan in ostale rastline, ki vsebujejo aktinidin.

Učinek naj bi bil podoben delovanju LSD-ja ali marihuane. Vendar pa mačje mete še zdaleč ne moremo enačiti z drogami pri ljudeh, saj gre pri mačji meti za točno določen in ponovljiv odziv. Mačka se bo vsakič, ko bo prišla v stik z mačjo meto, obnašala enako. Poleg tega mačja meta za mačke ni nevarna, negativni učinki na zdravje niso bili ugotovljeni in od nje ne postane odvisna.

Praktična uporaba mačje mete pri mačkah

Mački lahko priskrbimo esencialna oljaigračke z mačjo meto ali mačjo meto v prahu. Z njimi lahko spodbudimo igranje, kar je velikega pomena pri predebelih mačkah. Poleg tega lahko z mačjo meto dosežemo, da mačka začne uporabljati praskalnik in nam ne uničuje pohištva.

Dodatne informacije

Teža 0.2 kg
Dimenzije 0.0000 × 0.0000 × 0.0000 cm
Morda vam bo všeč tudi
SORODNI Izdelki
crossmenuchevron-down