Zbiraj in unovči točke zvestobe ob vsakem nakupu PREBERI VEČ >>

Brezplačna dostava nad 39€

0
0

Košarica

Igrača za mačke žoga z mačjo meto Boleo 3x3x13cm Flamingo

na zalogi
Šifra izdelka: 561334

3.39 

Igrača za mačke žoga z mačjo meto Boleo 3x3x13cm Flamingo

 

Opravite nakup in si prislužite 3 tačk zvestobe!
Opis
Dodatne infomacije

Igrača za mačke žoga z mačjo meto Boleo 3x3x13cm Flamingo

Igrača Boleo Ball je popolna za vašo mačko! Narejen iz mačje mete in s perjem za dodatno zabavno igro. Na voljo v več barvah. Naj se igra prične! Material: mačja meta S perjem za dodatno zabavo

Kaj povzroči mačja meta pri mačkah?

Ko zaznajo njen vonj, se mačke drgnejo ob zelišče, valjajo po tleh, jo ližejo in grizejo. Če je pojedo dovolj, se začnejo sliniti. Nekatere postanejo zelo živahne, druge začnejo mijavkati ali presti. Tej evforični fazi sledi zaspanost, mačke se pomirijo in sprostijo. Pri nekaterih mačkah pa se evforija razvije v agresivno igrivost. Mačka ostane v takšnem stanju samo 10 minut in nato dve uri ni dovzetna za ponovno delovanje mačje mete.

Vendar pa vse mačke sploh niso dovzetne za takšne učinke mačje mete. Okoli polovica mačk dovzetnost podeduje, na drugo polovico pa mačja meta nima nobenega vpliva. Tudi mlade mucke do 8 mesecev niso dovzetne, prav tako zelišče nima vpliva na starejše mačke.

Kako mačja meta deluje?

Takšno vedenje pri mački sproži učinkovina nepetalakton, ki se nahaja v posebnih mešičkih na listih, steblih in semenih mačje mete. Ko ti počijo, se v zrak sprosti nepetalakton. Na ta način prispe do vohalnega epitelija vohalne sluznice. Vezava na sluznico vzburi čutilne živčne celice, ki prenesejo živčni impulz do možganov. To spremeni aktivnost nekaterih delov možganov, kar se kaže kot spremenjeno vedenje in počutje živali. Mačke postanejo sproščene in srečne ali pa zelo razigrane. Nekateri menijo, da ima rastlina tudi halucinogene učinke, saj naj bi nekatere mačke lovile namišljeno miš.

Znanstveniki so sprva mislili, da se snov veže na vomeronazalni organ, ki zaznava feromone in tako vpliva na spolno vedenje živali. Delovanje je namreč podobno kot ga imajo feromoni, ki se sproščajo med parjenjem in dvorjenjem. Mačke se valjajo po tleh kot goneče se samice, vendar pa se enako odzovejo tudi samčki. Poleg tega so prisotna tudi nespolna vedenja, kot sta igranje in lovljenje. Kasneje so strokovnjaki ugotovili, da se nepetalakton ne veže na vomeronazalni organ, temveč samo na vohalno sluznico, vendar pa še vedno menijo, da oponaša obliko feromonov pri vezavi na nosno sluznico.

V mačji meti pa se nahajajo tudi druge snovi, ki delujejo na ta način, na primer aktinidin in iridomirmecin. Podoben učinek kot mačja meta ima na mačke tudi baldrijan in ostale rastline, ki vsebujejo aktinidin.

Učinek naj bi bil podoben delovanju LSD-ja ali marihuane. Vendar pa mačje mete še zdaleč ne moremo enačiti z drogami pri ljudeh, saj gre pri mačji meti za točno določen in ponovljiv odziv. Mačka se bo vsakič, ko bo prišla v stik z mačjo meto, obnašala enako. Poleg tega mačja meta za mačke ni nevarna, negativni učinki na zdravje niso bili ugotovljeni in od nje ne postane odvisna.

Praktična uporaba mačje mete pri mačkah

Mački lahko priskrbimo esencialna oljaigračke z mačjo meto ali mačjo meto v prahu. Z njimi lahko spodbudimo igranje, kar je velikega pomena pri predebelih mačkah. Poleg tega lahko z mačjo meto dosežemo, da mačka začne uporabljati praskalnik in nam ne uničuje pohištva.

Dodatne informacije

Teža 0.1000 kg
Dimenzije 0.0000 × 0.0000 × 0.0000 cm
Oprema za mačke

Mačje igrače

Morda vam bo všeč tudi
SORODNI Izdelki
novo
Flexi povodec Giant L neon trak 8 m/50kg črn
novo
Igrača žoga Ruffus mreža 12cm Flamingo
novo
Kletka za male živali Mobi 99x53x43cm Flamingo
novo
Kletka za male živali Mobi 75x47x40 cm Flamingo
novo
Kletka za ptice Alor 35cm x 28cm x 49cm bela Flamingo
novo
Kletka za ptice Saga 51cm x 28cm x 55cm črna Flamingo
novo
1 2 3 362
crossmenuchevron-down