Domači mačji priboljški
Poleg spodnjih receptov lahko za mačje priboljške uporabimo katerikoli pasji recept brez moke, v poletni vročini tudi sladoledke
DIETNI KUPČKI Z JETRI IN KORENČKOM (BREZ MOKE)
Potrebujemo:
1/2 kg jeter (piščančjih, svinjskih ali govejih; uporabimo lahko tudi drugo drobovino)
1/2 kg korenčka (olupljenega)
2 jajci
2 stroka česna
1 jušna kocka
šopek peteršiljaVse sestavine damo v multipraktik in sesekljamo v homogeno maso. Na pekač, obložen s peki papirjem, z žličko polagamo majhne kupčke mase. Lahko tudi celo maso razporedimo po pekaču približno 1 cm na debelo, spečemo in ohlajeno razrežemo na kocke, ko je pečeno.Pečemo pri 200°C cca. 40 minut in pustimo v pečici, da se popolnoma ohladi.
1/2 kg jeter (piščančjih, svinjskih ali govejih; uporabimo lahko tudi drugo drobovino)
1/2 kg korenčka (olupljenega)
2 jajci
2 stroka česna
1 jušna kocka
šopek peteršiljaVse sestavine damo v multipraktik in sesekljamo v homogeno maso. Na pekač, obložen s peki papirjem, z žličko polagamo majhne kupčke mase. Lahko tudi celo maso razporedimo po pekaču približno 1 cm na debelo, spečemo in ohlajeno razrežemo na kocke, ko je pečeno.Pečemo pri 200°C cca. 40 minut in pustimo v pečici, da se popolnoma ohladi.
MEHKI PRIBOLJŠKI S PIŠČANČJIMI JETRCI
Potrebujemo:
1/2kg piščančjih jetrc in srčkov (običajno so pakirani skupaj)
200-250g drobtin
2 žlički česna v prahuJetrca zmeljemo v multipraktiku, nato primešamo drobtine in česen v prahu, da nastane masa, ki je ravno tako gosta, da se maže z nožem kot pašteta. Na velik pekač damo peki papir in namažemo maso na 1cm debelo. Pečemo pribl. 15 min na 180-200 stopinj in ohlajeno ploščo zrežemo na poljubno velike koščke.V hladilniku zdržijo en teden, zamrznjene pa imamo za dlje, se ne zlepijo.
1/2kg piščančjih jetrc in srčkov (običajno so pakirani skupaj)
200-250g drobtin
2 žlički česna v prahuJetrca zmeljemo v multipraktiku, nato primešamo drobtine in česen v prahu, da nastane masa, ki je ravno tako gosta, da se maže z nožem kot pašteta. Na velik pekač damo peki papir in namažemo maso na 1cm debelo. Pečemo pribl. 15 min na 180-200 stopinj in ohlajeno ploščo zrežemo na poljubno velike koščke.V hladilniku zdržijo en teden, zamrznjene pa imamo za dlje, se ne zlepijo.
TUNINI HRUSTLJAVČKI
1 konzervo tunine v lastnem soku, ki jo odcedimo in izperemo z vodo
1 skodelica ovsene moke*
1 jajce
1 čajna žlička olivnega olja
*moko lahko pripravimo sami , tako da zmeljemo ovsene kosmičePečico ogrejemo na 180 stopinj.Vse sestavine z mešalnikom zmešamo v gladko maso. Oblikujemo kroglice v velikosti polovice čajne žličke in jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Potlačimo jih s prstom ali z ročajem žličke nanje odtisnemo križce.Pečemo 10 -12 minut.
1 skodelica ovsene moke*
1 jajce
1 čajna žlička olivnega olja
*moko lahko pripravimo sami , tako da zmeljemo ovsene kosmičePečico ogrejemo na 180 stopinj.Vse sestavine z mešalnikom zmešamo v gladko maso. Oblikujemo kroglice v velikosti polovice čajne žličke in jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Potlačimo jih s prstom ali z ročajem žličke nanje odtisnemo križce.Pečemo 10 -12 minut.
SIRNI MAČJI PRIBOLJŠKI - Domači mačji priboljški
Potrebujemo:
3/4 skodelice ribanega sira
3/4 skodelice polnozrnate moke
1/4 skodelice kisle smetane ali navadnega jogurta
1 jajce
- po želji: čajna žlička nasekljane sveže mačje mete ali peteršiljaPečico ogrejemo na 200 stopinj. V skledi zmešamo vse sestavine. Z žlico maso na tanko poravnamo po pekaču (pribl. 1/2 cm debeline). Pečemo kakšnih 20 minut na 200 stopinjah. Ko se ohladi razrežemo na majhne koščke.Hranimo v zaprti posodi na hladnem in suhem mestu kakšnih 14 dni do 3 tedne.
3/4 skodelice ribanega sira
3/4 skodelice polnozrnate moke
1/4 skodelice kisle smetane ali navadnega jogurta
1 jajce
- po želji: čajna žlička nasekljane sveže mačje mete ali peteršiljaPečico ogrejemo na 200 stopinj. V skledi zmešamo vse sestavine. Z žlico maso na tanko poravnamo po pekaču (pribl. 1/2 cm debeline). Pečemo kakšnih 20 minut na 200 stopinjah. Ko se ohladi razrežemo na majhne koščke.Hranimo v zaprti posodi na hladnem in suhem mestu kakšnih 14 dni do 3 tedne.
PLESKAVIČKE Z MLETIM PURANJIM MESOM - Domači mačji priboljški
Potrebujemo:
250g mletega puranjega mesa
1/2 skodelice naribanega korenčka
1/2 skodelice krušnih drobtin
1 jajceVse sestavine damo v skledo in jih zgnetemo z roko. S čajno žličko si pomagamo in oblikujemo majhne pleskavičke. Spečemo jih v olju v ponvi ali na peki papirju v pekaču na 170 stopinjah kakšnih 10 minut.Če smo jih pekli v olju, jih polagamo na papirnato brisačo, da popivna odvečno maščobo.
250g mletega puranjega mesa
1/2 skodelice naribanega korenčka
1/2 skodelice krušnih drobtin
1 jajceVse sestavine damo v skledo in jih zgnetemo z roko. S čajno žličko si pomagamo in oblikujemo majhne pleskavičke. Spečemo jih v olju v ponvi ali na peki papirju v pekaču na 170 stopinjah kakšnih 10 minut.Če smo jih pekli v olju, jih polagamo na papirnato brisačo, da popivna odvečno maščobo.
DOMAČA MAČJA HRANA
1 goveja jetra
1/2 kg sveže ali zamrznjene zelenjave (npr. cvetača, brokoli, korenček)
pribl. 3 dl vodeJetra narežemo na čim manjše kose. Zelenjavo odtalimo če je zamrznjena. Skupaj z vodo damo v večjo skledo in s paličnim mešalnikom ipd. napravo zmeljemo v gosto maso.Pekač zaščitimo z alu folijo in čez njo položimo peki papir, maso vlijemo v pekač. Pečemo na 200 stopinj kakšnih 30 minut, da je lepo zapečeno.Pečeno stresemo v plastično posodo s pokrovom, z žlico razdrobimo v manjše grudice. Ohlajeno shranimo v hladilniku.(Uporabila sem pribl. polovico jeter in 1/4 zelenjave in pripravila ok. 1 kg hrane. Naslednjič bom dodala dodala še kakšno drugo drobovino, meso ali ribe. Mačka obožujeta surova jetra, vendar sem želela pripraviti hrano, ki se bo dlje obdržalo.)
1/2 kg sveže ali zamrznjene zelenjave (npr. cvetača, brokoli, korenček)
pribl. 3 dl vodeJetra narežemo na čim manjše kose. Zelenjavo odtalimo če je zamrznjena. Skupaj z vodo damo v večjo skledo in s paličnim mešalnikom ipd. napravo zmeljemo v gosto maso.Pekač zaščitimo z alu folijo in čez njo položimo peki papir, maso vlijemo v pekač. Pečemo na 200 stopinj kakšnih 30 minut, da je lepo zapečeno.Pečeno stresemo v plastično posodo s pokrovom, z žlico razdrobimo v manjše grudice. Ohlajeno shranimo v hladilniku.(Uporabila sem pribl. polovico jeter in 1/4 zelenjave in pripravila ok. 1 kg hrane. Naslednjič bom dodala dodala še kakšno drugo drobovino, meso ali ribe. Mačka obožujeta surova jetra, vendar sem želela pripraviti hrano, ki se bo dlje obdržalo.)
Domači mačji priboljški - vir - pasjikeksi.com