Zbiraj in unovči točke zvestobe ob vsakem nakupu PREBERI VEČ >>

Brezplačna dostava nad 39€

0
0

Košarica

Pet trikov, kako mački preprečiti napad na ptice

Pet trikov, kako mački preprečiti napad na ptice

V mnogih državah sveta so domače mačke glavni vzrok za veliko smrtnost pri pticah. Z malo prilagoditvami lahko ustvarimo okolje, ki je prijazno tako za zunanje ptice, kot za našo domačo mačko.

Kadar se naše muce odpravljajo na potem tekom dneva, se dostikrat domov vrnejo z darilcem med zobmi v obliki že ali pa na pol mrtvega ptička.

Mačke so rojeni plenilci, zato jih je brez veze kregati za nekaj, kar je v njihovi krvi. Tudi zadostna večerja včasih ne pomaga preprečiti potrebo po lovu.
Razni zvončki na mačjih ovratnicah niso vedno rešitev. Že res, da z zvončkljanjem prestrašijo večino ptic v svoji bližini, vendar so se nekatere mačke hitro naučile uspešno loviti tud z zvončkom.

kako mački preprečiti napad na ptice

Zato priporočamo, da imate svojo ljubljenko vedno pod nadzorom, kadar raziskuje zunaj. Poleg škode, ki jo naredi pticam, je zunanji svet za našo malo kepico lahko zelo nevaren. Bolezni, promet, divje živali in druge mačke so samo nekateri primeri groženj, da ne omenjamo, da se naša muca lahko tudi izgubi.

V Sloveniji imamo ogromno prostoživečih mačk. V spodnjem grafu so prikazane številke ulovljenih prostoživečih mačk samo v Ljubljanski občini, za katero je pristojno zavetišče Ljubljana. Kakšno je stanje drugod, ne vemo, vendar lahko ugibamo, da je podobno ali pa še slabše.

Graf ulovljenih prostoživečih mačk v občini Ljubljana

Graf ulovljenih prostoživečih mačk v občini Ljubljana od leta 2007-2016

Vidimo, da je najboljša rešitev, da naša zunanja mucica postane notranja. Vendar kako se tega lotiti? V nadaljevanju vam nudimo 5 trikov.

1. Prehod naj bo postopen

Veliko mačjih strokovnjakov se strinja, da je postopen prehod iz zunanjega življenja na notranjega najboljši. Če vaša mačka trenutno večino časa preživi zunaj, jo zvabite notri za vedno daljši čas. Najprej za par minut, nato za 15 minut, pol ure in tako dalje. Če se boste tega lotili jeseni, bo ta prehod lažji, saj bo mačka iskala toplo in varno zavetje pred mrazom. Do spomladi bo tako vaša mačka že čisto notranja.

2. Naredite notranje okolje zabavno

Bolj kot bo stanovanje zabavno in stimulativno, raje bo mačka preživela svoj čas notri. Za zabavo pripravimo naši mački mačja drevesa, razne igrače in miselne igre, ki zadostijo mačje potrebe po plezanju in raziskovanju. Bolj se bomo potrudili za zabavo mačke, bolj bo ona srečna, zadovoljna in zdrava.

3. Navajanje na mačjo oprsnico

Čeprav se marsikomu to zdi smešno in nemogoče, se z malo volje in truda da daleč priti. Da, tudi mačke se lahko navadijo na hojo na povodcu, oziroma natančneje na oprsnici. Kako se tega lotiti?

4. Investicija v mačjak

Če imate velik vrt, potem ni razloga, da se vaša mačka ne bi malo nadihala svežega zraka. Z nakupom oziroma izgradnjo mačjaka lahko mački omogočimo varen zunanji prostor, kjer se lahko pregiba in opazuje zunanji svet.

5. Varno ograjen vrt za mačko

Z mrežo na ograji zadržimo mačko na svojem vrtu. Samo mrežo postavimo pravokotno ali pa v loku nad obstoječo ograjo, da je naša raziskovalka ne more preplezati. Drugi način pa je vgradnja vrtljivega sistema po samem vrhu ograje. Da boste vedeli o čem govorim, si poglejte ta posnetek:

https://www.youtube.com/watch?v=_8OsM-bQRbY

Za nakup zgoraj omenjenih pripomočkov, vas vabim na ogled naše spletne trgovine.

Če vam je domača mačka kljub vsemu uplenila neko divjo žival, so na tej povezavi koristni napotki na koga se obrniti v taki situaciji:

Napisala: Janja Kosem

Sorodne objave

Probiotiki za pse in mačke

07.03.17
Probiotiki za pse in mačke – dobre bakterije v prebavnem traktu Tako kot pri ljudeh, je tudi pri živalih črevesna mikroflora izjemno pomembna za zdravje. Ker je občutljiva na notranje dražljaje (sprememba hrane, napačna prehrana, pobiranje neobičajnih stvari s tal, zdravljenje z antibiotiki) in na zunanje vplive (sprememba okolja, transport), se lahko pri porušenem ravnovesju […]
Preberi več

Novoletno darilo za vašo mačko

15.12.16
Novoletno darilo za vašo mačko Je bila vaša mačka letos kaj pridna? Seveda! Kako da ne! 🙂 Letos ji lahko podarite nekaj prav posebnega! Če ste popolnoma brez idej, je spodaj nekaj predlogov, kaj ji podariti… Za še večjo izbiro kot je v spletni trgovini www.aro.si pa obiščite eno izmed naših trgovinic, kjer se z veseljem posvetimo […]
Preberi več

Domači mačji priboljški

27.08.16
Domači mačji priboljški Poleg spodnjih receptov lahko za  mačje priboljške uporabimo katerikoli pasji recept brez moke, v poletni vročini tudi sladoledke DIETNI KUPČKI Z JETRI IN KORENČKOM (BREZ MOKE) Potrebujemo: 1/2 kg jeter (piščančjih, svinjskih ali govejih; uporabimo lahko tudi drugo drobovino) 1/2 kg korenčka (olupljenega) 2 jajci 2 stroka česna 1 jušna kocka šopek peteršiljaVse sestavine […]
Preberi več

Sadje in zelenjava pri mačkah

01.08.16
Sadje in zelenjava pri mačkah – Mačke so mesojede živali in potrebujejo meso, da ostanejo zdrave in vitalne. Vendar lahko namesto kaloričnih priboljškov ali kot dodatek k mesnemu obroku dobijo tudi sadje in zelenjavo v manjših količinah. Vitamini in minerali koristijo tudi njim, balastne snovi in voda pa jim uravnavajo prebavo. Poleg tega jim bo […]
Preberi več

Pomiritev psov in mačk – nevihte, potovanja…

07.07.16
POMIRITEV PSOV IN MAČK – nevihte, pokanje, potovanja… Poleti lahko nevihte močno zagodejo našim štirinožcem, saj se jih veliko grmenja zelo boji. Žival je videti preplašena, želi pobegniti, se skriva, trese, laja ali tuli, se slini, sopiha, renči… Lahko pride tudi do nekontroliranega močenja in iztrebljanja ter destruktivnega vedenja npr. grizenja in uničevanja stvari. Naporna pa […]
Preberi več

Aro – Škofja Loka
Tel: 04/51-20-838
E-mail: info@aro.si
Pon – Pet 8-19h; Sob 8-12h

Aro – Jesenice
Tel:04/58-31-187
E-mail: info-jesenice@aro.si
Pon – Sob 9-17h

crossmenuchevron-down