Zbiraj in unovči točke zvestobe ob vsakem nakupu PREBERI VEČ >>

Brezplačna dostava nad 39€

0
0

Košarica

Mačja meta posušena 15g Flamingo

na zalogi
Šifra izdelka: 503897

2.40 

Stimulira in privlači mačke ter povečuje njihov igralni nagon, 100% naravna in povsem neškodljiva za vašo mačko.

Opravite nakup in si prislužite 2 tačk zvestobe!
Opis
Dodatne infomacije

Mačja meta posušena 15g Flamingo – stimulira in privlači mačke ter povečuje njihov igralni nagon, 100% naravna in povsem neškodljiva za vašo mačko.

Aktivna komponenta mačje mete (Nepetalactone) ima vonj, ki se ga mački ne morejo upreti. Na praskalnik, pliš ali sisal igrače nanesite nekaj mačje mete in večina mačk se bo začela igrati.

Proizvajalec: Flamingo

Kaj povzroči mačja meta pri mačkah?

Ko zaznajo njen vonj, se mačke drgnejo ob zelišče, valjajo po tleh, jo ližejo in grizejo. Če je pojedo dovolj, se začnejo sliniti. Nekatere postanejo zelo živahne, druge začnejo mijavkati ali presti. Tej evforični fazi sledi zaspanost, mačke se pomirijo in sprostijo. Pri nekaterih mačkah pa se evforija razvije v agresivno igrivost. Mačka ostane v takšnem stanju samo 10 minut in nato dve uri ni dovzetna za ponovno delovanje mačje mete.

Vendar pa vse mačke sploh niso dovzetne za takšne učinke mačje mete. Okoli polovica mačk dovzetnost podeduje, na drugo polovico pa mačja meta nima nobenega vpliva. Tudi mlade mucke do 8 mesecev niso dovzetne, prav tako zelišče nima vpliva na starejše mačke.

 

Kako mačja meta deluje?

Takšno vedenje pri mački sproži učinkovina nepetalakton, ki se nahaja v posebnih mešičkih na listih, steblih in semenih mačje mete. Ko ti počijo, se v zrak sprosti nepetalakton. Na ta način prispe do vohalnega epitelija vohalne sluznice. Vezava na sluznico vzburi čutilne živčne celice, ki prenesejo živčni impulz do možganov. To spremeni aktivnost nekaterih delov možganov, kar se kaže kot spremenjeno vedenje in počutje živali. Mačke postanejo sproščene in srečne ali pa zelo razigrane. Nekateri menijo, da ima rastlina tudi halucinogene učinke, saj naj bi nekatere mačke lovile namišljeno miš.

Znanstveniki so sprva mislili, da se snov veže na vomeronazalni organ, ki zaznava feromone in tako vpliva na spolno vedenje živali. Delovanje je namreč podobno kot ga imajo feromoni, ki se sproščajo med parjenjem in dvorjenjem. Mačke se valjajo po tleh kot goneče se samice, vendar pa se enako odzovejo tudi samčki. Poleg tega so prisotna tudi nespolna vedenja, kot sta igranje in lovljenje. Kasneje so strokovnjaki ugotovili, da se nepetalakton ne veže na vomeronazalni organ, temveč samo na vohalno sluznico, vendar pa še vedno menijo, da oponaša obliko feromonov pri vezavi na nosno sluznico.

V mačji meti pa se nahajajo tudi druge snovi, ki delujejo na ta način, na primer aktinidin in iridomirmecin. Podoben učinek kot mačja meta ima na mačke tudi baldrijan in ostale rastline, ki vsebujejo aktinidin.

Učinek naj bi bil podoben delovanju LSD-ja ali marihuane. Vendar pa mačje mete še zdaleč ne moremo enačiti z drogami pri ljudeh, saj gre pri mačji meti za točno določen in ponovljiv odziv. Mačka se bo vsakič, ko bo prišla v stik z mačjo meto, obnašala enako. Poleg tega mačja meta za mačke ni nevarna, negativni učinki na zdravje niso bili ugotovljeni in od nje ne postane odvisna.

 

Praktična uporaba mačje mete pri mačkah

Mački lahko priskrbimo esencialna olja, igračke z mačjo meto ali mačjo meto v prahu. Z njimi lahko spodbudimo igranje, kar je velikega pomena pri predebelih mačkah. Poleg tega lahko z mačjo meto dosežemo, da mačka začne uporabljati praskalnik in nam ne uničuje pohištva.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg
Dimenzije 0.0000 × 0.0000 × 0.0000 cm
Oprema za mačke

Mačje igrače

Morda vam bo všeč tudi

Igrača za mačke miška s pliša z mačjo meto 5cm 2 kos Flamingo

Igrača za mačke miška Ely z mačjo meto 12cm Flamingo

Igrača mačke žoga iz mačje mete 4,5cm 11cm Flamingo

Igrača za mačke miška s plute in mačjo meto s perjem 20cm Flamingo

SORODNI Izdelki
crossmenuchevron-down